Filtrare
Resetează

Memorie (stimulare)

Vezi mai mult Vezi mai putin

Deseori, oamenii se confrunta cu episoade repetate in care fie nu-si pot gasi concentrarea necesara, fie uita anumite lucruri pe care le au de facut intr-o zi sau perioada relativ scurta. In tot acest proces, intervine creierul, ce are ca principala functie memoria, sistem care ajuta oamenii sa fie rationali si echilibrati in orice lucru sau activitate pe care ar face-o. Din diferite cauze, tot procesul de memorie poate inregistra anumite carente, ce ar trebui remediate prin produse si complexe naturiste, menite sa stimuleze procesul memoriei si al reactualizarii informatiilor.

CUPRINS:

➤ Ce este memoria si cum functioneaza acest mecanism??

Memoria este un proces complet si complex, ce reprezinta stocarea si retransmiterea anumitor mesaje, imagini si informatii ce au fost receptate anterior si care ajuta la consolidare si formarea functionala a unui individ, la obtinerea unei continuitati indelungate de timp, bazate pe experientele traite de acesta intr-un trecut mai apropiat sau indepartat. Memoria concretizeaza si sistematizeaza trei timpuri: trecut, prezent si viitor. Pe scurt, fara procesul de memorie, un om nu ar avea indentitate, acesta ar trai doar in prezent, doar intr-un moment actual din punct de vedere temporal si nu s-ar mai raporta la ceea ce a fost si este el ca persoana, nu ar mai fi definit de tot ceea ce a fost sau a insemnat in trecut, de actiunile lui anterioare

➤ Tipuri de memorie

De-a lungul timpului, specialistii au reusit sa delimiteze mai multe tipuri de memorie, in functie de gradul pe care anumite experiente, sentimente si informatii au existat si exista in viata si constiinta unui individ.

Memoria de lunga durata

Acest tip de memorie este caracterizat de doua fenomene: cantitate si temporalitate si anume, cata informatie este stocata si decodata de creierul uman, dar si perioada de timp pe care acesta o poate retine si folosi. Se poate spune ca memoria de lunga durata consta in depozitarea si refolosirea acelor evenimente si informatii care au avut o insemnatate destul de mare pentru subiectul uman.

Memoria de scurta durata

Pe de alta parte, insa, memoria de scurta durata poate fi catalogata drept procesul invers al memoriei de lunga durata. Aceasta este caracterizata de retrairea si reactualizarea informatiilor si experientelor recente si care sa aplica unor sarcini cognitive, acestea servind si fiind stocate doar pe o perioada limitata de timp.

Memoria de foarte scurta durata (imediata)

Exista si un al treilea tip de memorie, pe care specialistii l-au numit memoria imediata sau de foarte scurta durata, ce este de natura senzoriala si care se afla, de fapt intre fenomenul de perceptie si cel de memorie. Specialistii au constat faptul ca acest tip de memorie se refera la perceperea si depozitarea informatiei, atat la nivel vizual, cat si la nivel auditiv, insa nu mai mult de cateva secunde. Cu toate acestea, atat memoria de scurta durata cat si cea de lunga durata nu ar putea functiona fara cea imediata

➤ Care sunt cauzele unui proces de memorare incomplet sau a functionarii incetinite a acestuia?

De multe ori, oamenii, indiferent de varsta acestora, se pot confrunta cu momente, uneori repetate, in care procesul memoriei nu functioneaza tocmai la cele mai inalte standarde, inregistrand dificultati in retinerea anumitor lucruri sau in amintirea altor secvente pe care le considera importante. Cauzele pentru care aceste lucruri se petrec pot fi multiple:

 • Oboseala acumulata pe o perioada mai lunga de timp;
 • Lipsa unui orar stabil de somn, in special noptile nedormite;
 • Stesul manifestat constant si care diminueaza concentrarea si atentia;
 • Oxigenarea insuficienta a creierului;
 • Lipsa activitatii fizice si a unei vieti active din acest punct de vedere;
 • Dieta necorespunzatoare, din care lipsesc alimentele si nutrientii meniti sa stimuleze memoria;
 • Toxinele si factorii poluanti din mediul extern, inconjurator;
 • Supraponderabilitatea si obezitatea.

➤ Stimularea memoriei la copii

De regula, copii sunt mai receptivi si se spune ca au o memorie mult mai buna si antrenata, datorita avantajului varstei. Cu toate acestea, si ei pot intampina anumite dificultati, cum ar fi procesul de invatare, de retinere a anumitor informatii pe care sunt nevoiti sa le transpuna, ulterior. Acest lucru nu este grav, insa, atunci cand copilul se confrunta cu o astfel de situatie, parintele ar trebui sa ii ofere sprijinul necesar si sa ii favoritizeze procesul de invatare, de memorare. Introducerea unei diete echilibrate, bazata pe consumul de fructe si legume bogate in vitamine si nutrienti ( migdale, nuci, seminte, cereale integrale, morcovi, datorita continutului de beta-caroten), precum si mesele din care sa nu lipseasca pestele, intrucat acesta contine fosfor, ce se presupune ca stimuleaza si ajuta creierul si mecanismul memoriei sa functioneze mai bine, iar atentia si concentrarea sa fie sporite.

➤ Stimularea memoriei la adulti

In cazul adultilor, lucrurile sunt ceva mai complicate, intrucat anumite probleme pot aparea odata cu varsta. Pierderile de memorie sunt destul de des intalnite la persoanele trecute de a doua tinerete, deoarece functiile creierului, precum si celelalte ale organismului sunt mai slabite. Cu toate acestea, ca si in cazul copiilor, exista anumiti factori care poti fi benefici pentru stimulare memoriei, precum consumul de alimente care sa faciliteze procesul de memorare si retinere, dar si administarea de suplimente naturale, menite sa ajute in acest scop. Sunt recomandate produsele precum: plantele oleaginoase, mierea de albine, semintele de in, propolisul, laptisorul de matca, dar si ceaiurile, uleiurile naturale si suplimentele naturale pe baza de menta, cimbrisor, busuioc, rozmarin, urzica, ginko biloba.

➤ Cum poti ajuta mecanismul memoriei sa functioneze la capacitate maxima?

Pentru stimularea memoriei, orice persoana ar trebui sa urmeze aceste sfaturi pretioase:

 • Consuma mai multe alimente bogate in vitamine si incearca sa ai un stil de viata sanatos, iar acolo unde este necesar introdu ceaiurile si suplimentele naturale ce au acelasi rol;
 • Fa mai mult sport, intrucat activitatea fizica manifestata frecvent constituie o descatusare a spiritului;
 • Evita momentele si episoadele in care ajungi la oboseala si epuizare;
 • Elimina, pe cat posibil, stresul si alti factori perturbatori din viata ta;
 • Incearca sa ai un program fix si bine stabilit in ceea ce priveste orarul somnului.

➤ Afectiuni si implicatii majore ale memoriei deficitare?

Odata cu varsta, procesul de memorare si, mai ales reactualizarea informatiilor incep sa devina tot mai grele si dificile, anumite persoane ajungand sa se confrunte cu diferite forme mai usoare sau mai severe ale acestei afectiuni, precum:

 • Pierderile si tulburarile de memorie;
 • Amnezia;
 • Depresia;
 • Tulburari de personalitate/ personalitate multipla;
 • Alzheimez, etc.

➤ Referinte medicale

U.S. National Institute of Mental Health - Brain Stimulation Therapies (Vezi studiu)

➤ Tratament naturist pentru stimularea memorieiProducător: Apiland

115,00Lei

Producător: Fares

8,50Lei

Producător: Dvr Ph…

33,15Lei

Producător: Dvr Ph…

33,15Lei

Producător: Secom

108,30Lei

Producător: Secom

63,15Lei

Producător: Secom

89,85Lei

Producător: Better…

71,50Lei

Producător: Adams …

27,80Lei

Producător: Aghoras

47,35Lei

Producător: Indian…

36,75Lei

Producător: Nera P…

51,25Lei

Producător: Herbag…

89,90Lei

Producător: Herbag…

51,90Lei

Producător: Herbag…

29,90Lei

Producător: Zdrovit

48,17Lei

Producător: Api Vi…

91,53Lei

Producător: Apiland

55,00Lei

Producător: YourZo…

150,00Lei

Producător: Medici…

99,00Lei

Producător: Medici…

240,00Lei

Producător: Leacul

29,62Lei

Producător: Secom

19,43Lei

Producător: Bionov…

49,75Lei

Producător: Bionov…

44,65Lei

Producător: Adams …

16,90Lei

Producător: Secom

41,64Lei

Producător: Adams …

85,52Lei

Producător: Paraph…

6,12Lei

Producător: Adams …

21,70Lei

Producător: Adams …

45,80Lei

Producător: Helcor…

31,50Lei

-50%
-7%
Producător: Dvr Ph…

93,10 86,58Lei

Producător: Rotta …

13,22Lei

Producător: Adams …

17,45Lei

Producător: Solgar

118,58Lei

Producător: Adams …

15,20Lei

Producător: Helcor…

96,10Lei

Producător: Dacia …

10,95Lei

Producător: Dvr Ph…

33,20Lei

Sus ⇑
Produse de la 1 la 56 din 309 (6 pagini)
Mergi sus