Coenzima Q10

12 aprilie 2021 | Dorin_Ionus | Niciun comentariu

Coenzima Q10 (CoQ10) este o substanta asemanatoare vitaminelor, a carei sinteza endogena scade considerabil odata cu cresterea varstei. Aceasta functioneaza nu numai ca antioxidant, este de asemenea, o componenta purtatoare de protoni si electroni a lantului respirator mitocondrial. Se implicata in productia de energie celulara (ATP). Cele mai mari concentratii de Coenzima Q10 se gasesc in organele cu o necesitate mare de energie, adica inima, creierul, ficatul si plamanii.

Datorita rolului sau ridicat in productia de ATP, deficienta de Coenzima Q10 poate provoca simptome ale deficitului de energie. Nivelul acesteia ar trebui determinat pentru fiecare stare neclara de epuizare. Urmatoarele boli pot aparea mai frecvent sau se pot agrava din cauza unui deficit: disfunctie mitocondriala, epuizare, imbatranire a pielii, arterioscleroza, insuficienta cardiaca, hipertensiune, cancer, migrene, boala Parkinson si boala parodontala. O scadere a performantei atletice a fost, de asemenea, legata de deficienta Coenzima Q10. In diabetul zaharat, toleranta la glucoza pare sa se dezvolte pozitiv prin aceasta. In tulburarile de fertilitate masculine este posibila o imbunatatire a calitatii spermei.

Conezima Q10 - Insotitor pentru boli grave

Micronutrientii sunt importanti pentru mitocondrii in timpul si dupa o boala grava. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista mai des o productie redusa de ATP sau o disfunctie mitocondriala. Pe langa metabolismul energetic, mitocondriile joaca un rol important in transductia semnalului celular. Exemple sunt diferentierea celulara, moartea celulara si in controlul ciclului celular si al cresterii. O cantitate suficienta de anumiti micronutrienti, inclusiv Coenzima Q10, este esentiala pentru functia mitocondriala optima. Acestea joaca un rol crucial ca co-factori si antioxidanti in metabolismul energetic si in productia de ATP.

Coenzima Q10 este recomandat pentru a imbunatati transferul de electroni.

Boli oculare

Functia mitocondriala este strans legata de multe aspecte ale sanatatii ochilor. Disfunctia mitocondriala pare a fi cauzata de un dezechilibru intre formarea de energie si cantitatea de radicali liberi. Ca urmare, pe langa lipsa de energie, exista o sarcina oxidativa crescuta asupra tesutului ocular afectat. De aici rezultand un numar mare de afectari oftalmologice. Se face distinctia intre bolile oculare mitocondriale primare si secundare. Prima categorie include atrofia optica ereditara Leber retinita pigmentara si oftalmoplegia externa cronica progresiva. Acestea sunt rezultatul deteriorarii directe a functiei mitocondriale prin gene defecte ale ADN-ului mitocondrial sau ADN-ului nuclear . In schimb, disfunctiile mitocondriale secundare se datoreaza in principal influentelor mediului.

Recent au existat dovezi in crestere ca disfunctiile mitocondriale pot aparea si in multe boli frecvente ale ochilor. Ca exemple ar fi glaucomul, „ochiul uscat”, retinopatia diabetica, cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta, joaca un rol important. Coenzima Q10 este deja o posibila optiune de terapie pentru glaucom.

Gripa

Intr-un studiu clinic randomizat, cercetatorii din SUA si Danemarca au descoperit ca pacientii cu infectie gripala acuta (n = 50) au prezentat niveluri semnificativ mai mici de Coenzima Q10 in ser. Comparativ cu controalele sanatoase (n = 29) si ca aceste valori au fost semnificative desi slab corelat cu unii markeri de inflamatie. Datele provin din trei sezoane gripale.

Conezima Q10 pentru Fertilitate

Coenzima Q10 este mentionat chiar in ghidul actual „Diagnostic si terapie inainte de tratamentul asistat de reproducere” (2019) alaturi de alti micronutrienti precum acidul folic, vitaminele C, D si E si acizii grasi omega-3. Deoarece celulele ovule au cea mai mare parte a mitocondriilor si a ADN-ului mitocondrial. Beneficiul pretratamentului Coenzima Q10 a fost demonstrat intr-o abordare prospectiva la un grup asiatic de femei tinere cu un istoric slab de raspuns utilizand criteriile POSEIDON. Sunt utilizate pentru a diferentia rata de succes a terapiei FIV / ICSI. Inainte de stimulare, 76 de pacienti au luat 200 mg Coenzima Q10 de 3 ori pe zi pentru o perioada de 60 de zile. Aceasta a dublat numarul de celule de ou obtinute in timpul punctiei, rata de fertilizare si numarul embrionilor de buna calitate a crescut.

Studiu asupra beneficiilor Conezimei Q10

Intr-un studiu clinic iranian-australian cu 86 de femei care sufereau de sindrom ovarian polichistic (SOP), subiectii au luat Coenzima Q10 si vitamina E. O combinatie a ambelor sau un placebo pe o perioada de 8 saptamani . In comparatie cu placebo, suplimentarea cu Coenzima Q10 singur sau in combinatie cu vitamina E a avut efecte semnificative asupra nivelului de zahar din sange (FBS). Efectul vitaminei E asupra nivelurilor de FBS nu a fost semnificativ. O reducere semnificativa a rezistentei la insulina (HOMA-IR) a fost observata in grupele Coenzima Q10 si vitamina E in combinatie. Coenzima Q10, vitamina E si co-suplimentarea au redus nivelurile totale de testosteron in ser comparativ cu grupul placebo. Coenzima Q10 in combinatie cu vitamina E a imbunatatit semnificativ nivelurile de SHBG comparativ cu celelalte grupuri. Globulina, care leaga hormonul sexual (SHBG) este o proteina de transport pentru hormonii sexuali, in special testosteronul si estradiolul.

Avorturile spontane apar mai frecvent, deoarece fragmentarea ridicata a ADN-ului poate afecta rata fertilizarii sau poate duce la dezvoltarea embrionului afectata. Stresul oxidativ este principala cauza a leziunilor genetice.

Concluzie: In trei luni de suplimentare Coenzima Q10 imbunatateste parametrii spermei, markerii stresului oxidativ si SDF la barbatii infertili cu OA.

Suplimente pentru sportivi

Sportivii bine pregatiti pot suferi de deficienta marginala de Coenzima Q10, care afecteaza negativ controlul glicemic si capacitatea antioxidanta. Sunt necesare studii de interventie suplimentare pentru a clarifica doza adecvata pentru suplimentarea la sportivi. Este necesara pentru a optimiza starea lor de Coenzima Q10 si performanta lor atletica . 43 de sportivi de facultate si 25 de martori sanatosi au participat la studiu.

Studiu

Intr-un studiu rusesc, 30 de sportivi juniori cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani (9 fete si 21 de baieti) au fost impartiti in trei grupuri de cate 10 persoane. Subiectii din primul si al doilea grup au luat fie L-carnitina (600 mg / zi), fie Coenzima Q10 (60 mg / zi) zilnic pentru o perioada de 4 saptamani. Participantii la al treilea grup au primit doar dieta de baza. La sportivii din primele doua grupuri, continutul relativ de leucocite bazofile a crescut semnificativ la sfarsitul perioadei de observatie. Indica o rezistenta crescuta la alergie a corpului. . A fost furnizata o baza de dovezi pentru eficacitatea L-carnitinei si a Coenzimei Q10 in nutritia sportivilor pentru a-si imbunatati tulburarile imune si adaptabilitatea.

Tulburari ale metabolismului lipidic

Terapia cu statine duce la o reducere considerabila a Coenzimei Q10. Aceasta afecteaza alimentarea cu energie a nervilor. Incidenta polineuropatiei a fost ridicata cu atorvastatina (65%), care este lipofila, si scazuta cu fluvastatina (54%), care este considerata hidrofila. Cercetatorii irakieni concluzioneaza ca terapia pe termen lung cu statine, in special atorvastatina si simvastatina. Este asociata cu dezvoltarea neuropatiilor periferice. Metaanalizele sustin utilizarea Coenzimei Q10 in sindromul miopatiei asociate cu statine (SAMS).

Insuficienta cardiaca

Studiul clinic randomizat Q-SYMBIO sugereaza un rol complementar pentru Coenzima Q10 in insuficienta cardiaca. De altfel, preparatul de studiu utilizat aici (Bio-Qinon Gold®, Pharma Nord, 100 mg ubiquinona si 1,4 mg vitamina B2 per capsula) este produsul oficial de referinta al cercetarii internationale Q10 conform producatorului. A fost selectat de Asociatia Internationala Coenzima Q10 pentru biodisponibilitatea si siguranta documentata.

Diabetul de tip 2

Intr-un studiu irakian cu 54 de diabetici de tip 2 si 30 de persoane sanatoase de control au administrat Coenzima Q10 (300 mg / zi) pe langa terapia cu metformina (1 g / zi). A imbunatatit disfunctia endoteliala si modificarile inflamatorii ale diabetului pacienti, dar si profilul lor metabolic. Durata studiului a fost de 8 saptamani.

Tensiunea arteriala si arterioscleroza

Potrivit unui articol de recenzie japonez, Coenzima Q10 prezinta efecte benefice semnificative asupra tensiunii arteriale pe langa usturoi, ulei de peste si probiotice in studiile clinice.

Arterioscleroza este principala cauza de deces cardiac la nivel mondial. Numeroase studii au aratat ca mai multi factori decat acumularea lipidelor sunt implicati in afectarea arteriala. La nivel celular: inflamatie, autofagie afectata, disfunctie mitocondriala, supraproductie de radicali liberi.

Coenzima Q10 este o molecula multifunctionala care ar putea inversa teoretic majoritatea modificarilor celulare gasite in ateroscleroza. Ca exemplu ar fi intreruperea biosintezei colesterolului, afectarea autofagiei sau disfunctia mitocondriala, datorita proprietatilor sale redox si de semnalizare. Deoarece ateroscleroza este strans legata de imbatranire, exista motive sa credem ca suplimentarea Coenzimei Q10 ar putea fi benefica pentru ambele afectiuni. Acest lucru se datoreaza faptului ca, pe masura ce oamenii imbatranesc, nivelurile de Coenzima Q10 scad in unele tesuturi la om. Suplimentarea cu aceasta a aratat beneficii ca agent anti-imbatranire, in special in anumite conditii asociate cu stresul oxidativ crescut. In plus, Coenzima Q10 a prezentat avantaje terapeutice in bolile legate de varsta, in special in bolile cardiovasculare si metabolice.

Boala coronariana

Inflamatia sistemica si stresul oxidativ contribuie semnificativ la dezvoltarea bolilor cardiace coronariene.

Suplimentarea a redus semnificativ nivelurile de superoxid dismutaza (SOD) si catalaza (CAT), in timp ce nivelurile de malondialdehida (MDA) si diene conjugate (produse de peroxidare a lipidelor) au fost semnificativ reduse.

Sinergii Coenzima Q10 si seleniu

Ambii micronutrienti sunt importanti pentru functionarea normala a celulelor. Persoanele in varsta sanatoase care au luat aceste substante intr-un studiu , pe o perioada de 4 ani, au aratat o mortalitate cardiovasculara redusa. O functie cardiaca imbunatatita si concentratii mai mici de NT-proBNP. La pacientii cu insuficienta cardiaca, NT-proBNP este un bun parametru de progres pentru succesul terapiei.

Studii

Studiile clinice randomizate, controlate, au aratat ca suplimentarea cu Coenzima Q10 sau seleniu a redus mortalitatea cu aproximativ 50% la pacientii cu boli cardiovasculare. Suplimentarea Coenzimei Q10 a imbunatatit controlul glicemic, disfunctia vasculara la diabeticii de tip 2 si functia renala la pacientii cu afectiuni renale cronice. De asemenea, a redus inflamatia organelor la pacientii cu ficat gras nealcoolic. Rolul benefic al Coenzimei Q10 in bolile mentionate mai sus se bazeaza pe functia sa in productia de energie celulara. Precum si pe efectele sale antioxidante si antiinflamatorii.

Studiile clinice indica faptul ca suplimentarea cu Coenzima Q10 poate reduce nivelul fibrozei cardiovasculare la care sunt expusi persoanele in varsta. Acest lucru poate imbunatati functia cardiovasculara si reduce riscul asociat de mortalitate. Functiile Coenzimei Q10, antioxidante si antiinflamatorii sunt considerate a fi principalii factori care contribuie in tratamentul acestei boli legate de varsta.

Concluzie

Noi cercetari sugereaza ca coenzima vitaminoida pleiotropa Q10 poate fi de mare folos ca substanta in glaucom, tratament de reproducere, tulburari de fertilitate masculina, sindrom de miopatie asociata cu statine (SAMS), sindrom metabolic, insuficienta cardiaca si boli coronariene .

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram