Intoleranta la gluten sau boala celiaca

25 noiembrie 2021 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Intoleranta la gluten sau boala celiaca este o afectiune in care sistemul imunitar ataca propriile tesuturi atunci cand sunt consumate produse ce contin gluten. Acest lucru dauneaza intestinului subtire, astfel incat nu se pot absorbi nutrienti in mod corespunzator. Altfel spus, boala celiaca este cauzata de o reactie adversa la gluten, care este o proteina alimentara gasita in 3 tipuri de cereale: grau, orz si secara. Este important de retinut si ca glutenul se gaseste in orice aliment care contine aceste cereale. Glutenul se regaseste in paste, prajituri, cereale, majoritatea tipurilor de paine, anumite tipuri de sosuri, unele mancaruri gata pregatite dar si majoritatea berilor care sunt facute din orz.

intoleranta la gluten

Simptome intoleranta la gluten

Consumul de alimente care contin gluten poate declansa o serie de simptome intestinale, precum:

  • diaree, care poate avea un miros deosebit de neplacut
  • dureri de stomac
  • balonare si flatulenta
  • indigestie
  • constipatie

De asemenea, boala celiaca poate provoca simptome mai generale, inclusiv:

  • oboseala ca urmare a lipsei de nutrienti suficienti din alimente (malnutritie)
  • pierdere neintentionata in greutate
  • infertilitate
  • depresie
  • eruptii cutanata cu mancarime (dermatita herpetiforma)
  • tulburari care afecteaza coordonarea, echilibrul si vorbirea (ataxie)

Copiii cu intoleranta la gluten netratata nu se pot dezvolta normal, acestia avand statura mica, pubertate intarziata, nu iau in greutate, prezinta o deteriorare a smaltului dintilor sau iritabilitate. Multe dintre aceste simptome dispar sau scad in severitate odata ce este exclus glutenul din dieta si astfel se corecteaza orice deficit de nutrienti.

Ce cauzeaza boala celiaca?

Boala celiaca este o afectiune autoimuna. Aici sistemul imunitar (apararea organismului impotriva infectiilor) ataca in mod gresit tesutul sanatos. In boala celiaca, sistemul imunitar confunda substantele din gluten ca o amenintare pentru organism si le ataca. Acest lucru dauneaza suprafetei intestinului subtire (intestinele), perturband capacitatea organismului de a absorbi nutrienti din alimente.
Stiinta nu a reusit pana acum sa stabileasca cu claritate ce determina sistemul imunitar sa actioneze in acest fel, dar o combinatie de genetica si mediu pare sa joace un rol decisiv.

Tratarea bolii celiace

Deocamdata nu exista leac pentru intoleranta la gluten. Totusi, urmarea unei diete fara gluten ajuta de cele mai multe ori la controlul simptomelor si la prevenirea complicatiilor pe termen lung ale acestei afectiuni. Chiar si in cazul simptomelor usoare, schimbarea dietei este recomandata deoarece continuarea consumului de gluten poate duce la complicatii serioase.

Alimentatie fara gluten

Este important ca o dieta fara gluten sa fie sanatoasa si echilibrata. Iar acest lucru este mai posibil ca niciodata datorita faptului ca in zilele noastre sunt disponibile nenumarate alimente fara gluten. Schimbarea dietei nu este complicata. Iata doar cateva sfaturi utile si recomandari:

Stiai ca fainurile fara gluten se folosesc de cele mai multe ori combinate, in functie de umiditatea, textura si felul cum se combina cu apa? Foloseste faina de ovaz, de orez alb, de migdale, de hrisca, de mei, de naut, de quinoa, de in, din seminte de dovleac, din nuca de cocos, de soia sau de amaranth.

Este important de retinut ca intoleranta la gluten netratata poate duce la deteriorarea mucoasei intestinale si la reducerea capacitatii organismului de a absorbi substante nutritive esentiale. In cazul in care organismul nu este in masura sa absoarba anumite substante nutritive pe o perioada mai lunga de timp, pot sa apara si alte simptome. Absorbtia redusa de fier poate provoca anemie ferica si oboseala persistenta, in timp ce scaderea absorbtiei de calciu poate duce la pierderea de masa osoasa sau osteoporoza. Asadar, in dieta persoanelor cu intoleranta la gluten sunt recomandate vitaminele si mineralele precum vitamina C, vitaminele B, fier, magneziu sau calciu.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram