Quercetina si alergiile

23 martie 2021 | Oana Cucu | Niciun comentariu

Quercetina este un pigment natural ce se regaseste in mod natural in mai multe alimente precum struguri, fructe de padure, cirese, mere, citrice, ceapa, broccoli, kale, rosii, ceai negru sau vin rosu. Acest flavonoid este o substanta antioxidanta, care contribuie la reducerea radicalilor liberi - subprodusele chimice care dauneaza membranelor celulare si deterioreaza ADN-ul. Disponibila si sub forma de supliment alimentar, quercetina poseda si proprietati antihistaminice si antiinflamatorii.

quercetina

Quercetina - beneficii pentru sanatate

In medicina alternativa, quercetina este un adevarat suport eficient in caz alergii, boli cardiovasculare, inflamatii sau raceli.

Amelioreaza alergiile respiratorii

Quercetina poate preveni eliberarea histaminei din anumite celule imune. Histamina este o substanta chimica inflamatorie implicata in simptome alergice, cum ar fi stranutul si mancarimea. Actiunea quercetinei de a modula eliberarea de histamine duce la reducerea semnificativa a anumitor simptome alergice: tuse, ochi inlacrimati, congestie nazala, urticarie, inflamarea limbii sau a buzelor si probleme digestive. Efectul antialergic al quercetinei se exercita cel mai bine la nivelul alergiilor respiratorii, in special, la astm bronsic. In primul rand, este redusa eliberarea de histamine, scade secretia de enzime cu efect pro-inflamator si se reduce volumul lichidului bronhoalveolar, rezultat in urma inflamatiei. Astfel, Quercetina indeparteaza mucusul, elibereaza caile respiratorii si scade severitatea simptomelor astmului.

Tensiune arteriala crescuta

Studiile arata cum quercetina reduce semnificativ atat tensiunea arteriala sistolica, cat si cea diastolica, in special la diabetici. De asemenea, cercetarile au aratat cum quercetina contribuie la reducerea agregarii plachetare (etapa prealabila coagularii sangvine, atunci cand este lezat un vas). Astfel, se evita un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Intareste sistemul imunitar

Quercetina cu Vitamina D3 stimuleaza sistemul imunitar si are efect intens antioxidant. Acest supliment naturist asigura beneficii importante pentru sistemul imunitar dar si controlul anumitor tipuri de alergii. Quercetina actioneaza ca imunomodulator. Are capacitatea de a reduce actiunea sistemului imunitar cand acesta este hiperactiv, ca in cazul alergiilor. Iar, prin efectul antioxidant intareste mecanismele de actiune ale sistemului imunitar. In prezent, se poate un accent tot mai mare pe beneficiile imunostimulatoare pe care le are quercitina. Prin efectul de antioxidant si antiinflamator, quercetina asigura activitatea leucocitelor, a substantelor responsabile pentru comunicarea intracelulara, si a enzimelor care permit anumite functii celulare.

Quercitina sustine, de asemenea, capacitatatea de adaptare la stres, prin mentinerea unui nivel echilibrat de neurotransmitatori la nivel cerebral. In plus, ajuta in reglarea eliberarii normale de cortizol (hormon secretat in perioadele de stres).

Efecte secundare posibile si dozaj

Quercetina luata din alimentatie este 100% sigura. Administrata ca supliment, quercetina este sigura in doze rezonabile, pentru o perioada scurta (pana la 500 mg, de doua ori pe zi, pana la 12 saptamani). Altfel poate provoca dureri de cap sau furnicari la nivelul bratelor si picioarelor. Nu este recomandata consumul suplimentelor in cazul femeilor insarcinate sau in timpul alaptarii. Studiile nu acopera riscurile la administrarea indelungata insa la doze crescute pot sa apara probleme la nivel renal.

Quercetina administrata odata cu alte medicamente poate modifica modul in care acestea actioneaza sau poate creste riscul de reactii adverse: antibiotice, ciclosporine, warfarina. Nu sunt cunoscute interactiuni cu alimentele, cu alte plante sau cu suplimente.

Doza adecvata poate depinde de mai multi factori precum varsta, sexul si istoricul medical. Este indicata o recomandare medicala si sfaturi personalizate daca alegeti sa luati acest supliment.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Puterea Plantelor

"Să previi este mai bine și mai simplu decât să vindeci!"
Acesta este motto-ul după care ne ghidăm, și ca urmare rubricile de pe site-ul nostru vor conține informații, sfaturi, "secrete" și rețete despre cum poți avea grijă de tine și de cei dragi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram